Skoda Octavia 2 FL RS z kratką

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Skoda Octavia 2 FL RS z kratką

A gdzie znajduje się takie pokrętło ?

Skoda Octavia 2 FL RS z kratką

Jak kupowałem swoją kombi O2FL to RS-ki nie było można kupić z kratką.
    Orientuje się ktoś z Was czy są perspektywy żeby to autko miało homologację na ciężarowe?
    Szczególnie skłaniam się z tym pytaniem do sprzedawców skodzinek.

Komentarz

• S3 CHRIS
      Elegance
      • 2006
      • 979
      • Octavia I (1U2)
      • AUQ 1.8 20VT 180 KM
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

raczej nie bo homologacja jest fabryczna i tylko jedna do samochodu
      ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

Zamieszczone przez S3 CHRIS
        o co kaman? :shock:

Komentarz

• rkb
          RS
          • 2008
          • 2152
          • Rapid Spaceback (NH1)
          • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Radze zapytac sie u dealera bo cos ostatnio mi sie o uszy obilo ze juz mozna
          Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• danielcio
            Drive
            • 2007
            • 84
            • Superb II combi (3T5)

Nie ma możliwości zamówienia RS-ki w wersji ciężarowej
            DOBRE OFERTY NA NOWE SAMOCHODY :SKODA ORAZ OPEL, KIA, FIAT, JEEP, PEUGEOT
            INTER AUTO KRAKÓW tel.501056142
            daniel_p@interauto.krakow.pl

Komentarz

• Leniwiec
              Rider
              • 2009
              • 624
              • Octavia IV (NX3)
              • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Też tak myślałem, bo kilka razy słyszałem że tylko jedna wersja nadwoziowa może mieć w Polsce homologację N1. Dlatego np. z kratką nie ma Opla Insigni kombi, a tylko niepraktyczny hatchback.
              Tylko że wczoraj przez przypadek zobaczyłem w ofercie Octavie Van, czyli HB z kratką :? A taki o wiele bardziej praktyczny Scout dalej nie ma N1, więc WTF :?: :!:

Wg mnie w przypadku RS'a rzecz się może rozbijać o ładowność - 120kg mniej niż każda inna O2FL.
              Pozdro

Komentarz

Zamieszczone przez Leniwiec
                Wg mnie w przypadku RS'a rzecz się może rozbijać o ładowność - 120kg mniej niż każda inna O2FL.
                Czemu RS-ka ma 120kg mniej niż zwykła? Butle z podtlenkiem azotu zawalają bagażnik? :lol:

Komentarz

• S3 CHRIS
                  Elegance
                  • 2006
                  • 979
                  • Octavia I (1U2)
                  • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez namo
                  o co kaman? :shock:
                  nie ma w Rsie homologacji na vana
                  ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• RABIN
                    Rider
                    • 2009
                    • 450
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

dla mnie te wszystkie kratki to jedno wielkie nieporozumienie! wg naszych władz by z auta mogł być odliczony vat w pełnej wysokości musi posiadać homologacj e na ciężarowe! to niech mi ktoś wyjaśni czym różni się okta z homologacją od okty bez homologacji (poz w/w kratką) To jest dla mnie paranoja :!:

Sorki ale musiałem już nie mogę czytać o tych durnych przepisach.

Komentarz

W zwykłej O w dowodzie jest "samochód osobowy" a tej z homologowanej "samochód ciężarowy". Polskie prawo nie uznaje osobówki która jest potrzebna do uzyskania przychodu, bardziej są przekonani że samochód ciężarowy przynosi przychód przedsiębiorcy.

Homologowanie osobówek jest to swoiste ominięcie prawa które stanowi że samochód ciężarowy to pojazd który uwiezie 550kg. Octavia da radę, nawet fabia da radę.

O z homologacją jest ciężarówką, nie można parkować na chodniku, na granicy stoimy na pasie dla ciężarówek. Ale na paliwo mamy promocje w postaci VAT-u.

Komentarz

• RABIN
                        Rider
                        • 2009
                        • 450
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

chodzi mi bardziej o konstrukcje niz o przepisy (znam je doskonale mógłbym już o tym książkę napisać po tylu zmianach) jednak wg mnie to oktawia II fl z homo i bez homo niczym się nie róznią poza kkratką za siedzeniami :!:

Komentarz

• mol
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 118

To ja z autopsji ...
                          Na początku września złożyliśmy zamówienie na O II FL 1.8 TSI kombi i na O II FL RS 2.0 TFSI sedan. Obydwa miały być z kratką! To był podstawowy warunek zakupu. Po 2 tygodniach od złożenia zamówienia (zamówienie zostało przyjęte przez Skoda Polska) zamówienie na RS'a zostało "anulowane" - tj. otrzymaliśmy informację że auto nie może być z kratką. Skoda bardzo ładnie się zachowała bo dostaliśmy upust który pozwolił w tych samych pieniądzach zamówić Superb ;-)
                          A i tak RS zaczął się składać i wyjedzie w konfiguracji zamówionej (biały ;-) z fabryki i stanie na placu jeszcze w tym roku w Poznaniu.

Reasumując: da się zrobić by zamówienie na RSa z kratą zostało przyjęte, ale na 99% zostanie anulowane i można wyczarować odszkodowanie ;-)

Być może od nowego roku będzie można zmówić RS i SCOUT z kratką - bo będzie opłacalne zrobienie homologacji na te auta.

Komentarz

Mi Skoda Polska od razu oznajmiła, że RS jest bez homologacji. Mogłem kupić wypasiona Octavię albo Superba za 122 0000 ale nie dam tyle za "zwykłe auto".

Komentarz

• Leniwiec
                              Rider
                              • 2009
                              • 624
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez namo
                              Czemu RS-ka ma 120kg mniej niż zwykła? Butle z podtlenkiem azotu zawalają bagażnik? :lol:
                              A to pytanie nie do mnie :lol:
                              Ja tylko przytaczam suche dane z katalogu - 555kg RS i 660-675kg ładowności cała reszta.
                              Może przy takiej ładowności RS musiałby być 4 os. by dostać kratkę, a że homologacja N1 może być jedna na wszystkie wersje danego modelu to RS jej nie ma. Ale to tylko mój domysł :|
                              Zamieszczone przez namo
                              O z homologacją jest ciężarówką, nie można parkować na chodniku, na granicy stoimy na pasie dla ciężarówek.
                              Jest formalnie ciężarówką, ale też nie przekracza masy 2,5 tony, więc bez przesady.
                              Pozdro

Komentarz

• mol
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 118

Zamieszczone przez namo
                                Mi Skoda Polska od razu oznajmiła, że RS jest bez homologacji. Mogłem kupić wypasiona Octavię albo Superba za 122 0000 ale nie dam tyle za "zwykłe auto".
                                No nam się udało "przepchnąć" zamówienie - pomimo ogólnego zdziwienia innych "salonów".
                                Na przełomie września/października kiedy było składane zamówienie można było mieć RSa z kratką (teoretycznie). Krótko po tym już była oficjalna informacja ze skody że nie będzie RSa i SCOUTa z kratą.
                                Zdziwiony jestem SCOUTem bo teoretycznie po za podwyższonym zawieszeniem i osłoną silnika i bajeranckimi zderzakami niczym innym się chyba nie różni od normalnej O II FL

Komentarz

Zamieszczone przez mol
                                  Krótko po tym już była oficjalna informacja ze skody że nie będzie RSa i SCOUTa z kratą.
                                  Ja taka informację dostałem początkiem sierpnia. Przecież tego dnia jeachalem do Korczyka z zaliczką na niebieska RS-kę ze srebrnymi relingami.

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Zamieszczone przez namo
                                    O z homologacją jest ciężarówką, nie można parkować na chodniku, na granicy stoimy na pasie dla ciężarówek.
                                    Gdzies takie brednie wyczytal :roll: Te czasy skonczyly sie dobre kilka lat temu. Jezdzilem nie jedna kratka i nie bylo nigdy jaj.

Teraz kratki nie mam, bo homologacja na 4 osoby to byla jakas porazka
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Zamieszczone przez Maicroft
                                      Gdzies takie brednie wyczytal
                                      robiłeś prawo jazdy C ?

[ Dodano: Nie 22 Lis, 09 22:08 ]
                                      albo C+E?

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratoRS
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

namo, Ale ty nie masz auta powyzej 3,5t a tych dotycza te przepisy :twisted:

Jezdzisz 90km/h :?: Przeciez masz ciezarowke, na zakazie wyprzedzania przez ciezarowki tez nie wyprzedzasz :lol:

Stanie na granicy to byl wymysl celnikow nie polskich ktorzy stwierdzili ze dowala polaczkom bo to najczesciej czesi albo austriacy robili cyrki.

BTW. Wtedy tez obowiazywalo cos takiego jak wpis do auta z kratka : UNIWERSALNY to jaki: osobowy czy ciezarowy :?:

[ Dodano: Nie 22 Lis, 09 22:31 ]
                                        Jak juz jestesmy przy C i C+E

Samochód ciężarowy - pojazd mechaniczny, silnikowy, przeznaczony do przewozu towarów, ciągnięcia naczepy, przyczep (nie będący ciągnikiem rolniczym) lub do przewozu ludzi (a nie będący autobusem), o masie dopuszczalnej całkowitej powyżej 3500 kg.

Samochód ciężarowy może prowadzić osoba posiadająca prawo jazdy kategorii C (w przypadku lekkich samochodów ciężarowych o dopuszczalnej masie całkowitej od 3,5 do 7,5 tony wystarczy kategoria C1). W przypadku kierowania zespołem pojazdów (samochód ciężarowy wraz z przyczepą lub naczepą) wymagane jest również posiadanie prawa jazdy kategorii E.

Istnieje także definicja podatkowa, która określa zasady uznania samochodu osobowego za ciężarowy dla firm chcących odliczyć podatek VAT od ceny zakupu. Określa ją "Ustawa o podatku od towarów i usług".

Czy auta typu Partner, Caddy ktore sa ciezarowkami wymagaja do prowadzenia kategorii C :twisted: Octavia to tez taka sama ciezarowka z kratka jak wczesniej wymienione.
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

Art. 47.

1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 2,5 t, pod warunkiem, że:

1) na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju,

2) szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m,

3) pojazd umieszczony przednią osią na chodniku nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni.

2. Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2, zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru. Inny pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na chodniku tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi.

To ja jadę na bielsko poszukać takiego miejsca bo osobówką, motocyklem, motorowerem lub rowerem nie jeżdżę.

[ Dodano: Nie 22 Lis, 09 22:57 ]
                                          I jeszcze trochę porad prawnych:

[ Dodano: Nie 22 Lis, 09 22:59 ]
                                          I właśnie między innymi dlatego mój brat poszedł do SG żeby cała rodzina nie musiała stać swoimi pseudo ciężarówkami w kolejkach z tirami :-)

Komentarz

• penerus57
                                            Classic
                                            • 2009
                                            • 39

witam

js również z autopsji
                                            zamówilem w inyter welnie w bielsku rsika kombi blue race w tdi, z homologacja za złotowke
                                            po 2 tyg również dzwonia ze nie moze byc zrealizowane ale importer skoda auto dodaje dodatkowo 5tys rabatu, wiec sie zgodzilem, w tym tyg odbior.....
                                            mam pytanie do namo- ile od katalogowej cenby ci u korczyka opuscili, bo bylem w interwelmie i u korczyka i cenowo w centrum dali mi wiekszy upust

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratoRS
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Bo w welmie robi sie cieplo to i rabaty zaczeli dawac.

A samochodem z dopiskiem uniwersalny to gdzie trzeba stanac - na obu :lol:

Ta dyskusja jest jalowa, bo granic to my juz nie mamy, a jak jedzie ktos na wschod to tam obowiazuje inne prawo, ktore ustala sobie sam kazdy celnik - ot taka prawda.

Dodatkowo te wszystkie wpisy po forach sa sprzed dobrych kilku lat kiedy to wlasnie taki burdel byl na granicach, a w szczegolnosci jak celnicy domagali sie podwyzki.
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• vicious
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 232

Zastanówcie się, czy warto wysilac się na auto z kratką? Koszt homologoacji i wersja nie taka jak chcemy...
                                                Na podstawie casusu firmy Magoora jeżeli auto osobowe jest wykorzystywane w ramach prowadzenia działalności gospodarczej i spełnia określone wrunki to możemy odliczac VAt od paliwa:
                                                Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...
                                                TomTom VIA125 na pokładzie

Komentarz

Zamieszczone przez penerus57
                                                  ile od katalogowej cenby ci u korczyka opuscili, bo bylem w interwelmie i u korczyka i cenowo w centrum dali mi wiekszy upust
                                                  Ja nie kupowałem u Korczyka. Kupiłem we Włocławku u Wątorskiego bo miał ładna O na placu. Od ceny cennikowej miałem około 6000 taniej.

Komentarz

Pracuję...